menu
7 τρόποι για να βοηθήσετε έναν φίλο που αντιμετωπίζει καταθλιπτικά συμπτώματα

Η κατάθλιψη αποτελεί ένα από τα συχνότερα φαινόμενα στη σύγχρονη εποχή. Ωστόσο υπάρχουν πολλές επιλογές για κάποιον που ¨παλεύει¨ με τη κατάσταση της κατάθλιψης. Εάν αυτό το άτομο βρίσκεται στο κοντινό περιβάλλον σας, θα θέλατε ίσως να βελτιώσετε το τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα γύρω του και φυσικά τα συναισθήματα του. 

Παρόλο όμως που πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, είναι ακόμα δύσκολο να κατανοήσουμε το τρόπο σκέψης όσων το βιώνουν. Εάν θέλετε να γίνετε όσο πιο βοηθητικοί γίνεται, τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε απόλυτα την κατάσταση του ατόμου.

  1. Αποφύγετε κοινές στερεοτυπίες

¨Τα πάντα είναι φωτεινά, υπάρχει καθαρός αέρας και μία θετική αύρα¨. Αυτά τα λόγια ίσως να μην είναι αρκετά βοηθητικά σε κάποιον που έρχεται αντιμέτωπος με καταθλιπτικά συμπτώματα. Αναφερόμαστε στην κατάθλιψη ως διαταραχή, παρά σε ένα φευγαλέο συναίσθημα. Προσπαθώντας να σκορπίσουμε λίγο χαρά στο περιβάλλον του ατόμου και να θεραπεύσουμε τη κατάθλιψη του σαν να είναι η έξυπνη λύση στο πρόβλημα του ίσως κάνει το φίλο σας να νιώθει σαν να υποτιμάτε αυτά που νιώθει, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με αυτά που προσπαθούμε να επιτύχουμε.

2. Μη τους αντιμετωπίζετε σαν διαφορετικούς

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας. Η άρνηση πρόσκλησης του φίλου σας που περνάει καταθλιπτική φάση στο πάρτι γενεθλίων σας ίσως του δημιουργήσει σκέψεις ότι μπορεί να μην επιθυμείτε την παρουσία του και να νιώθει αποκομμένος - ακόμα και εάν είστε σίγουροι ότι θα αρνηθεί μία τέτοια πρόταση.

Η εστίαση στη λύπη θα στρέψει και τη δική τους προσοχή σε αυτήν ακόμα περισσότερο. Μιλήστε όπως συνήθως και με την ίδια θεματολογία. Επισκεφθείτε τα στέκια σας παρέα και στείλτε τους αστεία μηνύματα στο κινητό. Δείξτε του ότι όλα είναι ίδια για εσάς, την αίσθηση δηλαδή της κανονικότητας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό κατά τη φάση πεσμένης διάθεσης.

3. Κατανοήστε ότι μπορεί να μην έχετε τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες

Η κατάθλιψη αλλάζει τους ανθρώπους. Δε θα είναι το ίδιο εξωστρεφείς, όπως συνήθως. Ίσως πριν από αυτή τη φάση, να χαρακτηρίζονταν ‘η ψυχή της παρέας’, αλλά τώρα να νιώθουν καλύτερα μόνοι τους στο σπίτι. Εάν δε θέλουν να βγουν έξω, επισκεφθείτε εσείς το σπίτι τους. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε εσείς τη πρωτοβουλία να τους το προτείνετε, εάν αυτοί δεν βρίσκονται και στα καλύτερα τους.

4. Υποστηρίξτε τους για όσα λατρεύουν να κάνουν

Τα άτομα με κατάθλιψη μερικές φορές χάνουν την επαφή με τα χόμπι και τις ασχολίες τους, με τα οποία κάποτε ήταν ευτυχισμένοι. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατάθλιψη δημιουργεί ένα ¨σύννεφο¨ από πάνω τους, το οποίο κάνει τη διασκέδαση να μοιάζει ανώφελη ή βαρετή. Εάν ένας φίλος σας αγαπούσε την συγγραφή κειμένων, κάντε του ένα σχετικό δώρο. Δώστε του ένα μικρό ενθυμητικό στοιχείο του αγαπημένου του χόμπι και με αυτό το τρόπο θα δείξετε ενθάρρυνση, στήριξη και φροντίδα. Εάν αυτός ήταν κάποτε ένας φανταστικός κηπουρός, κάντε του τη πρόταση να έρθει να σας βοηθήσει με τη φροντίδα των λαχανικών σας. Είναι μία μικρή αλλά αρκετά υποστηρικτική ώθηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

5. Να είστε διαθέσιμοι

Τα άτομα αυτά καλό είναι να γνωρίζουν ότι είστε πάντα εκεί γι’ αυτούς. Ακόμα και εάν δε σας προτείνουν κάτι, θα μπορούσε να βοηθήσει εάν γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποιος έμπιστος φίλος να στραφούν εάν νιώσουν μοναξιά και φόβο. Επιτρέψτε σε αυτούς να μιλήσουν για όσα χρειάζονται και ακούστε όλα όσα έχουν να σας πουν χωρίς κριτική.

6. Μη γίνεστε πιεστικοί

Ο φίλος σας μπορεί να μη θέλει να μιλήσει ή να βγει έξω. Εάν τον πιέσετε να κάνει κάτι από αυτά, ίσως αντιληφθεί τον εκνευρισμό σας αλλά όχι την αιτία του. Έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο αρνητικά συναισθήματα και δε χρειάζεται να νιώθουν και υπεύθυνοι για τον δικό σας θυμό. Υπάρχει περίπτωση να ακυρώσει πολλά σχέδια που έχετε οργανώσει ή να μην απαντάει στα τηλεφωνήματα σας. Απλά δώστε του λίγο χρόνο.

7. Διατηρήστε ένα καλό επίπεδο υγείας

Εάν δεν κάνετε το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό σας, πώς θα το κάνετε για τους γύρω σας; Εάν καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια να σώσετε τον φίλο σας χωρίς να σκέφτεστε τις επιπτώσεις που συμβαίνουν στο προσωπικό σας επίπεδο, τότε θα συμβεί το φαινόμενο της συμπονετικής κόπωσης. Αυτό το φαινόμενο προκύπτει σε άτομα που βοηθούν άλλους ανθρώπους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και μπορεί να οδηγήσει τους ίδιους στο βίωμα της κατάθλιψης. 

Θυμηθείτε ότι δεν είστε θεραπευτής. Εάν η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη από μέρους σας, προετοιμαστείτε κατάλληλα και προτείνετε κάποιους ειδικούς θεραπευτές ψυχολόγους στον φίλο σας. 


Οι αληθινοί φίλοι μπορούν να αντέξουν πολλά - ακόμα και την κατάθλιψη. Να είστε υπομονετικοί, συγχωρητικοί και παρόντες όταν ένας καλός σας φίλος αντιμετωπίζει καταθλιπτικά συμπτώματα.