menu
Παράγοντες άγχους και υπογονιμότητα

Νιώθετε ότι όλη σας η ζωή εστιάζεται στο πρόβλημα της υπογονιμότητας σας; Πηγαίνετε για ύπνο και σκέφτεστε πότε θα συλλάβετε παιδί; Ίσως τότε να βιώνετε άγχος ή κατάθλιψη υπογονιμότητας. 

Η υπογονιμότητα είναι μία κατάσταση τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά οδυνηρή. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι στρεσογόνοι παράγοντες στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας είναι σχεδόν παρόμοιοι με όσους παράγοντες αφορούν τον καρκίνο και τους καρδιακούς ασθενείς. Μάλιστα, συχνά επιφέρει και παρόμοια συμπτώματα με εκείνα της κλινικής εικόνας της κατάθλιψης.

Επειδή όμως πρόκειται για συχνό φαινόμενο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το αγνοείτε. Δε σημαίνει ότι μπορείτε να επαναπαύεστε επειδή και οι άλλοι γύρω σας αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

 Οι παρακάτω παράγοντες που θα αναφερθούν βασίζονται στην Αμερικανική Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.  Όσο πιο πολλά κοινά βρίσκετε με τη δική σας κατάσταση τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για συμβουλευτική.

  1. Σκέφτεστε όλη μέρα ότι είστε υπογόνιμοι

Πιθανόν να περνάει από το μυαλό σας: «Πώς να μη σκέφτομαι ότι δε μπορώ να κάνω παιδί;» 

Ειδικά σε περιπτώσεις που βρίσκεστε στο μέσο μία θεραπείας ή ελέγχου γονιμότητας, είναι φυσιολογικό να έχετε συνέχεια στο κέντρο του μυαλό σας το θέμα της υπογονιμότητας. Εάν, με το που ξυπνάτε, μετράτε τη θερμοκρασία του σώματος σας για να ελέγξετε εάν έχετε ωορρηξία, τότε σίγουρα η γονιμότητα θα είναι το κέντρο εστίασης όλης της ημέρας. Εάν κάνετε συχνά ενέσεις και υπερήχους, τότε είναι απόλυτα αναμενόμενο η θεραπεία της υπογονιμότητας σας να είναι η βασική «τροφή» για σκέψη. 

Είστε με παρέα έξω και σκέφτεστε ότι είστε στείροι και απογοητεύεστε;

Προσπαθείτε να βρείτε θέματα συζήτησης που αφορούν την γονιμότητα με τον σύντροφό σας συνεχώς;

Όταν προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε ή να απολαύσετε πτυχές της ζωής σας, νιώθετε τις σκέψεις ανικανότητας να «εισβάλλουν» απειλητικά στο κεφάλι σας;

Εάν ναι, τότε σίγουρα αντιμετωπίζετε ψυχολογικό πρόβλημα.

  1. Βασανίζεστε από τύψεις

Ας είμαστε ξεκάθαροι: η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που θα πρέπει να περιοριστεί σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο έχει αναγνωρίσει ότι κάνει λάθος.

Οι εγκληματίες, για παράδειγμα, είναι ένοχοι για ένα έγκλημα αλλά δεν είναι απαραίτητα πάσχοντες από μία ιατρική ασθένεια. Ίσως νιώθετε ενοχές :

  • Που δε δημιουργήσατε οικογένεια νωρίτερα
  • Που δε βρήκατε σύντροφο νωρίτερα
  • Που δεν κάνετε κρυοσυντήρηση ωαρίων (ακόμα και αν δε γνωρίζατε ότι υπάρχει σαν διαδικασία!)

Ίσως να κατηγορείτε τον εαυτό σας επειδή αποκτήσατε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο σας οδήγησε στην υπογονιμότητα.

Η ενοχή υπονοεί ότι ξέρατε και κατανοήσατε πως οι πράξεις σας ήταν λάθος, ότι γνωρίζατε εκ των προτέρων τις συνέπειες και ότι προβήκατε σε αυτές ούτως ή άλλως. Κάτι το οποίο δεν ισχύει, γιατί δεν είναι κατανοητές πλήρως οι συνέπειες των πράξεων μας κάθε φορά πριν από μία πράξη. Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις, οι άνθρωποι ήξεραν ότι αυτό που κάνουν θα τους επιφέρει υπογονιμότητα και το έκαναν.

  1. Νιώθετε αναξιότητα και ντροπή

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι γύρω σας θα σας αγαπούν λιγότερο επειδή είστε στείροι; Ανησυχείτε ότι ο σύντροφός σας θα σας εγκαταλείψει επειδή έχετε πρόβλημα γονιμότητας; Νιώθετε ότι είστε άχρηστοι ή ανίκανοι;

Εάν έχετε απαντήσει ναι στα παραπάνω, τότε παλεύετε με συναισθήματα αναξιότητας μέσα σας. Επιτρέπετε την υπογονιμότητα να σας χαρακτηρίζει ως άτομο. Αλλά είστε κάτι περισσότερο από αυτό, έχετε θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας και είστε άξιοι για όσα έχετε καταφέρει ως τώρα. Η υπογονιμότητα είναι απλώς μία κατάσταση ΟΧΙ πρόβλημα και στη σύγχρονη εποχή θεραπεύεται. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί χαρακτηριστικό προσωπικότητας.

  1. Νιώθετε επίμονα συναισθήματα λύπης

Η λύπη είναι μία φυσιολογική αντίδραση σε λυπηρά γεγονότα. Εάν λυπάστε όταν μία θεραπεία αποτυγχάνει, ένα τεστ είναι αρνητικό ή μία εξέταση έχει ανεπιθύμητη έκβαση, τότε είναι απόλυτα φυσιολογικό να απογοητεύεστε. Ωστόσο, εάν:

  • Η λύπη σας δε υποχωρεί
  • Οι «κακές» μέρες σας είναι περισσότερες από τις καλές
  • Νιώθετε συνεχή λύπη για μέρες ή για εβδομάδες.

Τότε ίσως να βιώνετε συμπτώματα κατάθλιψης. οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να παλεύουν με συμπτώματα κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη είναι μία κατάσταση όπου η λύπη είναι ανυποχώρητη, διαρκεί για μεγάλες περιόδους και παρεμβαίνει στη ζωή σας έντονα. Εάν νιώθετε λυπημένοι τις περισσότερες ημέρες του χρόνου – ακόμα και αν δε μπορείτε να καταλάβετε το γιατί – ίσως να μην είναι απόλυτα φυσιολογική η αίσθηση της λύπης.

  1. Είστε κοινωνικά απομονωμένοι

Το να αποφεύγετε έγκυες γυναίκες, βρέφη, παιδιά ή οικογένειες με παιδιά είναι ΑΠΟΛΥΤΑ φυσιολογικό. Η αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων μπορεί να είναι προσπάθεια για φροντίδα του εαυτού και της ψυχοσύνθεσης σας. Αλλά, εάν:

  • Νιώθετε συνέχεια μόνοι
  • Αποφεύγετε φίλους και την οικογένεια σας σε πολλές περιπτώσεις
  • Μένετε σπίτι, μακριά από κοινωνικές εκδηλώσεις που παλιά απολαμβάνετε
  • Νιώθετε μοναξιά ακόμα όταν είστε με άλλους

Τότε ίσως να βιώνετε κοινωνική απομόνωση, η οποία είναι αποτέλεσμα κατάθλιψης ή ντροπής για το πρόβλημά σας.

  1. Συχνά έχετε κρίσεις πανικού ή άγχους

Η υπογονιμότητα μπορεί να επιφέρει έντονη ανησυχία, η οποία είναι σχετικά αναμενόμενη. Εάν είστε ανήσυχοι για τα αποτελέσματα των εξετάσεων ή ανησυχείτε για τις παρενέργειες της θεραπείας, είναι λογικό να διακατέχεστε από νευρικότητα. Ωστόσο, εάν: 

  • Η ανησυχία είναι όλη την ημέρα, για πολλές ημέρες
  • Δε φαίνεται να υποχωρεί εύκολα
  • Αγχώνεστε χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία
  • Βιώνετε συχνά κρίσεις πανικού

Τότε ίσως να έχετε κάτι παραπάνω από τάσεις ανησυχίας. Ίσως να έχετε διαταραχή άγχους οφειλόμενη στην υπογονιμότητα.

  1. Εκνευρίζεστε εύκολα ή θυμώνετε

Τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα αποτυχίας και να σας κάνουν να χάνετε εύκολα την υπομονή σας.

Ο θυμός και η ενόχληση κατά την υπογονιμότητα μπορεί επίσης να προέρχεται από τους άλλους γύρω σας. Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι μιλάτε απότομα σε συναδέλφους ή στην οικογένειά σας για ανούσια πράγματα, όχι επειδή κάναν κάτι ενοχλητικό, αλλά επειδή έτσι σας βγαίνει.

Ίσως ενοχλείστε από την παρουσία μία εγκύου στο χώρο ή μικρών παιδιών. Ακόμα για όσους δε γνωρίζετε, αλλά συναντάται τυχαία έξω στο δρόμο. Ο θυμός είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος της λύπης. Όπου υπάρχει θυμός, πάντα κρύβεται από πίσω το συναίσθημα της απογοήτευσης.

Άλλοι σχετικοί παράγοντες:

  • Χαμηλή συγκέντρωση στην εργασία
  • Συναισθηματική πίεση στο ζευγάρι
  • Υπερφαγία ή αφαγία
  • Ανησυχία για την σεξουαλική απόδοση ή ευχαρίστηση
  • Στροφή στο αλκοόλ ή σε ουσίες
  • Προβλήματα στον ύπνο
     

Εάν έχετε παρατηρήσει πολλά από τα παραπάνω, αυτό δε σημαίνει ότι έχει χαθεί το νόημα και η ελπίδα. Μην υποβάλετε τον εαυτό σας σε καταδίκη, χωρίς να έχετε δοκιμάσει τους εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας και διαχείρισης της κατάστασης. Απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο ή ψυχολόγο και συζητήστε όσα σας απασχολούν.