menu
Η επίδραση του καπνίσματος μαριχουάνας στον εγκέφαλο

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει το κάπνισμα μαριχουάνας με την χαλάρωση, αλλά υπάρχουν και μερικές συνέπειες οι οποίες δεν είναι και τόσο εμφανείς. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιδράσεων της ινδικής κάνναβης στον εγκέφαλο, οι οποίες για πολλούς μπορεί να είναι άγνωστες. Όπως κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί έρευνες που τονίζουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της  κάνναβης, εξίσου σπουδαίο είναι να διασαφηνιστούν και οι αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί.

Η κάνναβη περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται κανναβοειδή, που επιδρούν στους υποδοχείς του εγκεφάλου, στην περιοχή της ευχαρίστησης, της μνήμης, της σκέψης, της συγκέντρωσης, της όρεξης και του συντονισμού. 

«Υπάρχουν και φυσικά κανναβοειδή στον εγκέφαλο, τα λεγόμενα ενδοκανναβοειδή, που επιδρούν σε συγκεκριμένους υποδοχείς. Η βασική χημική ουσία που είναι υπεύθυνη για τις ψυχοδραστικές επιπτώσεις της κάνναβης (ευχαρίστηση, ευφορία, χαλάρωση ή και άγχος, πανικό ή παράνοια) είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC – TetraHydroCannabinol)» - Dr. Larissa Mooney, Medical Director

Παρόλο που η ουσία THC είναι υπεύθυνη για αυτές τις αλλαγές που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν και μερικά ρίσκα για το γνωστικό σύστημα του ανθρώπου, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από απλή απώλεια μνήμης έως και ψύχωση. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συνέπειες, αποδεδειγμένες από ειδικούς, που ίσως δε γνωρίζατε έως τώρα για την μαριχουάνα.

  1. Αποσυντονίζει τη μνήμη

Το κάπνισμα μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στην ικανότητα μνήμης και συγκέντρωσης. 

«Για παράδειγμα, μία δυσλειτουργία μπορεί να προκύψει εξαιτίας του γεγονότος ότι η κάνναβη αλλάζει την επεξεργασία των πληροφοριών στην περιοχή του ιππόκαμπου, στην οποία γίνεται ο σχηματισμός της μνήμης».

Dr. Larissa Mooney, Medical Direct

Δυστυχώς, η επίδραση της μαριχουάνας στον εγκέφαλο είναι αθροιστική και η ουσία THC έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει τις δομές που σχετίζονται με τη συγκέντρωση, τη μνήμη, τις αντιδράσεις και τη σκέψη.

  1. Μπορεί να εμποδίσει το σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου

Η καθημερινή χρήση κάνναβης μπορεί να παρεμποδίσει τον κύκλο επιβράβευσης, κάνοντας τη χρήση της ακόμα πιο εθιστική. 

«Αυτό μπορεί να διακόψει την αναζήτηση άλλων ευχάριστων εμπειριών που έχει το άτομο, όπως οι σχέσεις, τα χόμπι και οι δραστηριότητες»  Dr. Aimee Chiligiris, PsyD

Μία έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Los Angeles, βρήκε ότι οι χρήστες μαριχουάνας, που κάπνιζαν την ουσία για 12 χρόνια, παρουσίασαν υψηλότερη δραστηριότητα στο σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου όταν τους έδειχναν αντικείμενα σχετικά με το κάπνισμα μαριχουάνας συγκριτικά με όταν τους έδειχναν αντικείμενα που θεωρούνται «φυσικές επιβραβεύσεις», όπως είναι τα φρούτα.

  1.  Προκαλεί δυσλειτουργία στη ρύθμιση  του συναισθήματος

Παρόλο που πολλοί καπνίζουν μαριχουάνα για να μειώσουν το άγχος και τη θλίψη τους, στην πραγματικότητα τους συμβαίνει το αντίθετο: 

«Η χρήση της μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσει καταθλιπτικά συμπτώματα και άλλες συνθήκες σχετικές με τη ψυχολογική υγεία. Η μακροχρόνια χρήση μαριχουάνας μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργίες στη διαχείριση των  αρνητικών συναισθημάτων που έχει το άτομο» - Dr. Aimee Chiligiris, PsyD

  1. Αυξάνει τον κίνδυνο ψύχωσης

Η χρήση μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα ψύχωσης, όπως είναι η παράνοια ή οι ψευδαισθήσεις. 

«Τα άτομα με συγκεκριμένες γενετικές ευαισθησίες ίσως εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης, εάν καπνίζουν ινδική κάνναβη συστηματικά. Η υψηλότερη συγκέντρωση ουσίας THC, συγκεκριμένα, είναι η αιτία της αύξησης του κινδύνου ή της πρώιμης εμφάνισης κάποιου είδους ψύχωσης.» Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

  1. Μπορεί να επιδεινώσει την ικανότητα μάθησης

Μερικές έρευνες προτείνουν ότι η συχνή χρήση κάνναβης στην εφηβεία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση βαθμών νοητικού επιπέδου, η οποία είναι μη αναστρέψιμη στην ενήλικη ζωή. Μία έρευνα στη Νέα Ζηλανδία βρήκε ότι τα άτομα που κάπνιζαν μαριχουάνα τουλάχιστον 4 φορές/εβδομάδα όταν ήταν έφηβοι, είχαν κατά μέσο όρο 8 βαθμούς πτώση της βαθμολογίας στο νοητικό τους επίπεδο, η οποία διατηρήθηκε μέχρι και τη μέση ηλικία.

  1. Αυξάνει τις ενδογενείς ηλεκτρικές διακυμάνσεις των νευρωνικών δικτύων

Η ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC) μπορεί να αυξήσει την άσκοπη νευρωνική δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα συμπτώματα που προσομοιάζουν της ψύχωσης και παρουσιάζονται σε μερικούς χρήστες μαριχουάνας επηρεάζουν την δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποδιοργανωμένη σκέψη έως και αλλαγή της αντίληψης για την πραγματικότητα. Αυτή η «νευρική ακαταστασία» μπορεί να συμβάλλει στην μετάδοση ασήμαντων πληροφοριών προς στον εγκέφαλο.

 

Συμπερασματικά, το κάπνισμα μαριχουάνας δεν έχει πάντα τόσο αρνητικές επιδράσεις, αλλά είναι πολύ σημαντική η αναφορά στις πιθανές αλλαγές ή δυσλειτουργίες που μπορεί να προκληθούν στον εγκέφαλο ενός χρήστη.