Τα συμπτώματα και η επίδραση της σχιζοφρένειας ποικίλουν στους ασθενείς. Ο τρόπος που κάθε άτομο αντιμετωπίζει τις συγκεκριμένες επιδράσεις διαδραματίζει καίριο ρόλο στη πορεία της ασθένειας. Όμως το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η αναγνώριση και η αποδοχή της διαταραχής.
Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς προκειμένου να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα τους:
- Ενημερώστε τους άλλους ότι οι φωνές που ακούτε σας προκαλούν θλίψη. Το να μιλάτε για το πως αντιλαμβάνεστε τις φωνές που ακούγονται μέσα στο κεφάλι σας σας ενδυναμώνει και σας κρατάει μακριά από την αίσθηση του μυστηρίου και του φόβου.
- Μειώστε το καθημερινό άγχος. Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει ένα επεισόδιο ή μία κρίση. Εάν μπορείτε, αποφύγετε καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος και φροντίστε τον εαυτό σας. Εάν το έχετε ανάγκη, βρείτε ένα ήσυχο μέρος και χαλαρώστε.
- Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε καλά. Η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να αποβεί διαβολική όταν υπάρχει μία ψυχική ασθένεια. Σιγουρευτείτε ότι έχετε φυσιολογικό ύπνο και, εάν δεν τον έχετε, τότε βρείτε τρόπους για να τον απολαμβάνετε περισσότερο.
- Εάν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, τότε βρείτε μερικά κόλπα για να ξυπνάτε ευκολότερα. Τα αντιψυχωτικά φάρμακα σας προκαλούν κούραση. Ίσως να σας φαίνεται δύσκολο εγχείρημα το πρωινό ξύπνημα γι’ αυτό το λόγο προσπαθήστε να παίρνεται τα φάρμακά σας νωρίς το απόγευμα. Δυστυχώς, θα έχετε λιγότερη ενέργεια το βράδυ, αλλά τουλάχιστον θα ξυπνάτε μία λογική ώρα το πρωί. Μπορείτε, επίσης, να βάζετε διαφορετικά ξυπνητήρια τοποθετημένα μακριά από το κρεβάτι σας, ούτως ώστε να έχετε κίνητρο να ξυπνήσετε.
- Μη λαμβάνετε απερίσκεπτες αποφάσεις. Βεβαιωθείτε ότι αναφέρεστε σε έναν ειδικό θεραπείας, σε έναν φίλο ή σε μέλος της οικογένειας όταν θέλετε να πάρετε μία σημαντική απόφαση (π.χ. αλλαγή φαρμακοθεραπείας). Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε σιγουριά και ανακούφιση.
- Μην κατακλύζεστε από ιατρικούς όρους και από αρνητικούς συνειρμούς. Πάντα να ρωτάτε τον γιατρό σας για την ερμηνεία των ειδικών όρων και της φρασεολογίας και ζητήστε του να σας τα εξηγήσει με τρόπο που να τα καταλάβετε, ούτως ώστε να έχετε μία καλή πορεία αντιμετώπισης της ασθένειας και να μπορείτε να καθοδηγήσετε τον εαυτό σας. Ποτέ όμως μη χάσετε την ελπίδα σας ότι τα πράγματα μπορούν και είναι στο χέρι σας να πάνε καλύτερα.
- Βρείτε έναν καλό γιατρό και ψυχολόγο, οι οποίοι θα σας καταλαβαίνουν απόλυτα, θα πιστέψουν σε εσάς και δε θα χάσουν την ελπίδα τους.
- Βάλτε προτεραιότητα την υγεία σας. Εάν δε φροντίζετε την υγεία σας, κάποια στιγμή θα το πληρώσετε ακριβά. Βρείτε τα αρνητικά συμπτώματα της ασθένειας σας και καταπολεμήστε τα μέσω υγιεινών συνηθειών. Να τρώτε υγιεινά, να ελαττώσετε τη ζάχαρη, τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Προσπαθήστε να μην καπνίζετε. Ασκηθείτε, ακόμα και με περπάτημα ως τη κοντινότερη στάση του λεωφορείου. Με αυτό το τρόπο θα έχετε περισσότερη ενέργεια.
- Επανεξετάστε τα ενδεχόμενα επαγγελματικής απασχόλησης. Ζητήστε τη συμβουλή των γιατρών σας, οι οποίοι θα σας πουν εάν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μία εργασία. Ίσως να δυσκολεύεστε να βρείτε εργασία, αλλά μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν ειδικοί σε αυτό και μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα γραφείο εργασίας. Η επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα δε σημαίνει απαραίτητα ωράριο 8-3.
- Αντικαταστήστε τον όρο ‘’ανάρρωση’’. Η συγκεκριμένη έννοια ίσως δημιουργεί την εντύπωση ότι θα επανέλθετε στον παλιό σας εαυτό, όπως ήσασταν πριν την ασθένεια. Αυτό δεν ισχύει απόλυτα, αλλά δε σημαίνει κιόλας ότι δεν μπορείτε να έχετε μία επαρκώς καλή προσαρμογή και να κάνετε οικογένεια, φίλους και παιδιά. Ησυγκεκριμένη λέξη έχει ημερομηνία λήξης, δηλαδή έναν τελικό στόχο και δε ταιριάζει με τη φύση της ασθένειας.
- Τα πράγματα γίνονται καλύτερα με το χρόνο. Όσο περνούν τα χρόνια, θα μάθετε περισσότερα για την ασθένεια, για τα συμπτώματα, για τους τρόπους διαχείρισης και για την ανταπόκριση της σε αυτήν. Είτε καλό είτε κακό αποτέλεσμα, κάθε εμπειρία είναι σημαντική, χρήσιμη και εκπαιδευτική. Μη ξεχνάτε ότι μπορείτε να διατηρήσετε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο φίλων, που θα σας βοηθήσει σε μία δύσκολη στιγμή.
- Ενταχθείτε σε κάποια ομάδα. Η σύνδεση με άτομα που βιώνουν τα ίδια με εσάς, το μοίρασμα των εμπειριών και οι συμβουλές που δίνονται αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο διαχείρισης της ασθένειας. Οι συγκεκριμένες ομάδες βοηθούν στην ελεύθερη έκφραση του συναισθήματος και στη σύναψη διαπροσωπικών σχέσεων.