menu
Μερικές συμβουλές για να σταματήσετε τα επεισόδια υπερφαγίας

Ο αυτοέλεγχος είναι ένα δύσκολο βήμα για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά όταν σχετίζεται με το φαγητό.

Όταν τρώτε υπερβολικά μέσα σε ένα γεύμα ή προσλαμβάνετε αρκετές θερμίδες μέσα σε μία ημέρα, τότε έχετε υιοθετήσει μερικές συνήθειες οι οποίες θα σας προκαλέσουν προβλήματα στη μετέπειτα ζωής σας. 

Εδώ θα βρείτε μερικούς τρόπους για να διακόψετε την συνήθεια της υπερφαγίας:

1.    Απομακρύνετε τους πειρασμούς

Ακόμα και επάνω στο γραφείο εργασίας σας ή στο τραπέζι του σαλονιού σας, η κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια μίας δραστηριότητας που σας απορροφά όλη τη προσοχή (τηλεόραση, διάβασμα, εργασία) πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο.

Στην ουσία είναι μία από τις βασικές αιτίες πρόσληψης περισσότερων θερμίδων από το φυσιολογικό επίπεδο. Τα ευρήματα 24 ερευνών αναφέρουν ότι η απόσπαση της προσοχής κατά τη διάρκεια ενός γεύματος οδηγεί τα άτομα σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού σε σχέση με την επικέντρωση της προσοχής στο γεύμα.

2.    Αναγνωρίστε τις αδυναμίες σας

Βρείτε και ονομάστε ποια είναι τα φαγητά που σε αυτά δύσκολα να αντισταθείτε και αυτό θα σας βοηθήσει να τα περιορίσετε.

Για παράδειγμα, εάν έχετε τη συνήθεια να τρώτε ένα μπολ με παγωτό κάθε βράδυ, σταματήστε την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.

Προετοιμάστε υγιεινές επιλογές όπως κομμένες φέτες μήλου με φυστικοβούτυρο, hummus με λαχανικά ή θρεπτικό μείγμα ξηρών καρπών, τα οποία θα σας επιτρέψουν το τσιμπολόγημα χωρίς τύψεις.

Σακούλες με πατατάκια, μπισκότα και καραμέλες καλό είναι να κρυφτούν σε μέρος όπου δεν τα βλέπετε στη καθημερινότητα σας, έτσι ώστε να μη μπαίνετε στον πειρασμό κάθε φορά που τα βλέπετε.

3.    Μην απαγορεύσετε όλα τα αγαπημένα σας τρόφιμα σε ένα πλάνο διατροφής

Τα αυστηρά πλάνα διατροφής μπορεί να σας απομακρύνουν από τις μικρές απολαύσεις φαγητών ή τροφίμων που αγαπάτε και μπορεί να σας οδηγήσει σε στέρηση ή να προκαλέσει επεισόδιο υπερφαγίας.

Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν όλα τα είδη φαγητών είναι συνήθως και οι καλύτερες, αλλά το να αφήνετε λίγο χώρο για το αγαπημένο σας σνακ είναι εξίσου μία υγιεινή συνήθεια.

Η υπόσχεση ότι δε θα ξαναφάτε ποτέ ένα κομμάτι πίτσα, λίγο παγωτό ή μία σοκολάτα δεν είναι κάτι ρεαλιστικό και δε πρόκειται να συμβεί. Απολαύστε με μέτρο το αγαπημένο σας σνακ και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία για στιγμιαία απόλαυση
χωρίς κριτική και τύψεις.

4.    Αποφύγετε τα συσκευασμένα τρόφιμα

Συνήθως τα τρόφιμα μέσα σε κουτιά ή σε συσκευασίες περιέχουν μεγάλες ποσότητες φαγητού και δε προορίζονται για κατανάλωση μέσα σε ένα γεύμα.

Μεταφέρετε την ιδανική και κατάλληλη ποσότητα σε ένα μικρό μπολ ή πιάτο έτσι ώστε να έχετε τον έλεγχο των θερμίδων.

Προσπαθήστε να χωρίζετε σε μερίδες τις συσκευασίες και να προγραμματίζετε την ημέρα που θα επιλέγετε τη μερίδα σας.

5.    Απομακρύνεται το άγχος

 Πολύ συχνά το άγχος προκαλεί επεισόδια υπερφαγίας. Επομένως, μπορείτε να μειώσετε τους εκλυτικούς παράγοντες του άγχους.

Το χρόνιο στρες οδηγεί σε αύξηση του επιπέδου της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει το αίσθημα της όρεξης. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το άγχος προκαλεί υπερφαγία, αυξημένη πείνα και απόκτηση κιλών.

Βρείτε τρόπους αντιμετώπισης του άγχους και εφαρμόστε τους καθημερινά (π.χ.  yoga, ακρόαση μουσικής, περιποίηση του κήπου, διαλογισμός, άσκησης, τεχνικές αναπνοής κα).

6.    Εξασκηθείτε στο ενσυνείδητο φαγητό

Οι τεχνικές εξάσκησης στο ενσυνείδητο φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της υπερφαγίας
 

Μερικές τεχνικές:

-    Τρώμε αργά (μικρές μπουκιές και καλό μάσημα, απομακρύνουμε τη συνήθεια να τελειώνουμε γρήγορα το φαγητό)
-    Μοιράζουμε το φαγητό (τρώμε όλοι μαζί, ανταλλάσσουμε απόψεις, σχολιάζουμε τις γεύσεις)
-    Κάνουμε διαλείμματα (κάνω διακοπή ανάμεσα στη σαλάτα και στο κυρίως πιάτο, θυμήσου κάποια ανάμνηση κατά τη διάρκεια ή κάνε μία συζήτηση)
-    Επικέντρωση στο περιεχόμενο του φαγητού (απομακρύνουμε το τηλέφωνο, το iPadκαι τις συσκευές, είμαστε νοητικά και σωματικό στην απόλαυση του γεύματος με ενεργές όλες τις αισθήσεις: όψη, όσφρηση, ακοή, αφή και φυσικά γεύση!)
-    Υγιεινές συνήθειες (ορισμός συγκεκριμένης ώρας φαγητού καθημερινά και επιλογή γευμάτων υψηλής διατροφικής αξίας)

Οι ειδικοί υγείας όπως είναι οι ψυχολόγοι, οι γιατροί ή πιστοποιημένοι διαιτολόγοι μπορούν να σας καθοδηγήσουν και να σας παρέχουν τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές ούτως ώστε να καταπολεμήσετε τα επεισόδια υπερφαγίας.