menu
Βιασμός

Ο βιασμός είναι μια αποτελεσματική μορφή βιολογικής εχθροπραξίας, η οποία προκαλεί ισχυρές επιδράσεις στο θύμα, αλλά δε θέτει σε υψηλό κίνδυνο το θύτη.

Η πράξη του βιασμού περιλαμβάνει σεξουαλική επαφή ή άλλες μορφές σεξουαλικής διείσδυσης που ασκούνται εναντίον του θύματος χωρίς τη συγκατάθεση του. 

Ο θύτης μπορεί να προβεί στον βιασμό με τη βοήθεια της σωματικής του δύναμης, με εξαναγκασμό ή κατάχρηση εξουσίας ενάντια σε ένα άτομο που δεν συναινεί έγκυρα με τη πράξη ή δεν είναι σε θέση να την εγκρίνει, εξαιτίας ασυνειδησίας, ανικανότητας, αναπηρίας ή νεαρού ηλικίας.

Παγκοσμίως, η πράξη του βιασμού διαπράττεται κυρίως από άντρα, ενώ σε πιο επικίνδυνες περιπτώσεις, συντελείται από συμμορίες (δύο ή τρείς άντρες), με σκοπό:

-    Τη σεξουαλική κακοποίηση ή το σεξουαλικό όργιο
-    Τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων
-    Τη σκόπιμη μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (χλαμύδια, HIV)

Όσον αφορά τα θύματα βιασμού, παρουσιάζονται σε όλους τους τομείς της ζωής τους αρκετές αρνητικές συνέπειες ενώ είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί η διαταραχή μετά από τραυματικό γεγονός, η κατάθλιψη, διασχιστικές διαταραχές ή άλλα ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα. 

Το ψυχολογικό προφίλ των δραστών συνήθως περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Προέρχονται από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό στρώμα 
  • Έχουν διακόψει το σχολείο ή την εκπαιδευτική φοίτηση
  • Αστάθεια στο επαγγελματικό ιστορικό (συνήθως είναι ανειδίκευτοι)
  • Η πλειονότητα των δραστών εμφανίζουν ομοιότητες στο ψυχιατρικό ιστορικό 

Βέβαια, η κάθε περίπτωση βιαστή διαφέρει στα προσωπικά χαρακτηριστικά και στον τρόπο συμπεριφοράς, στοιχεία τα οποία καθορίζονται εκ νέου από τις εκάστοτε συνθήκες.

Παρόλα αυτά, πολύ σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη ψυχοπαθητικής συμπεριφοράς (άρα και σεξουαλικών διαστροφών και παραπτωμάτων) είναι οι συνθήκες ανατροφής και οικογένειας, καθώς σε αυτά τα πλαίσια καθορίζεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Συγκεκριμένα, αρνητικές και απομακρυσμένες σχέσεις με γονείς, ασταθής ή αμελής φροντίδα, απώλεια γονέως λόγω θανάτου, χωρισμού ή διαζυγίου και υψηλή συχνότητα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, χαρακτηρίζουν τις πρώιμες παιδικές εμπειρίες πολλών ατόμων που έχουν αναπτύξει διαταραχές που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα. 

ΠΗΓΕΣ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Rape
https://www.ourlife.gr/permalink/177422.html