menu
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν βαριόμαστε;

Όσα άτομα έχουν συνεχώς την τάση να βαριούνται εύκολα, αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία. Επομένως, τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν βαριόμαστε και πως μπορούμε να το διαχειριστούμε; Μία έρευνα ήδη το έχει ανασκοπήσει…

Σύμφωνα με έρευνα, κατά μέσο όροι, οι Αμερικάνοι ενήλικες βιώνουν 131 μέρες βαρεμάρας ετησίως.

Παραδοσιακά και από πολλούς, η βαρεμάρα είναι «κατηγορητέα» επειδή έχει συνδεθεί με την έλλειψη παραγωγικότητας και την αναβολή των καθηκόντων. Όμως, κάποιες άλλες έρευνες αναφέρουν ότι είναι καλό να βαριόμαστε επειδή – ίσα ίσα – αυτή η κατάσταση ενισχύει την παραγωγικότητα.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλοι έχουμε βαρεθεί σε καταστάσεις, σε εποχές, με άτομα και σύμφωνα με έρευνες, και τα ζώα περνούν την ίδια κατάσταση με εμάς!

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου κάποια άτομα βιώνουν τη βαρεμάρα σε σημαντικό βαθμό, το οποίο είναι μη ωφέλιμο για την υγεία. 

Γι’ αυτό το λόγο ο Sammy Perone, αναπληρωτής καθηγητής στο Washington State University του Pullma, και οι συνεργάτες του διερεύνησαν το θέμα της πλήξης στον εγκέφαλο.

«Τα ευρήματα ίσως βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση της βαρεμάρας» Sammy Perone

Αρχικά, η ερευνητική ομάδα υπέθεσε ότι θα  εντοπιστεί διαφορά στους εγκεφάλους των ατόμων που αντιδρούν αρνητικά στη βαρεμάρα και στα άτομα που αντιδρούν θετικά. Παρόλα αυτά τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα δεν υποστήριξαν αυτή την άποψη.

«Στην αρχή, πιστέψαμε ότι όσα άτομα αντιδρούν αρνητικά σην πλήξη θα έχουν συγκεκριμένα «κύματα» στον εγκέφαλό τους πριν την έναρξη της πλήξης αλλά τα τεστ δεν απέδειξαν αυτό. Η διαφορά των εγκεφάλων εντοπίστηκε μόνο κατά τη διάρκεια της πλήξης»

Τότε γιατί η βαρεμάρα να επηρεάζει διαφορετικά τους ανθρώπους;

Οι ερευνητές απαντούν ότι, εάν δεν έχουν πάρει με καλό «μάτι» την πλήξη τους, αυτό θα επηρεάσει την ευημερία τους.

Άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι είχαν την τάση να βαριούνται εύκολα είχαν χειρότερη ψυχική υγεία, ποσοστά άγχους και κατάθλιψης σε σχέση με όσους δεν βαριούνταν. Αυτό συμβαίνει διότι βιώνουν μία αποφευκτική τάση για τα πράγματα και για δράσεις.

Πως διαχειρίζεται η κατάσταση της βαρεμάρας;

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Sammy Perone et al. ήταν 54 νέοι ενήλικες οι οποίοι σε αρχικό στάδιο συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για την πλήξη και για τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκειά της.

Έπειτα, μετά από εγκεφαλογραφήματα, οι ερευνητές ζήτησαν απ’ τους συμμετέχοντες το εξής: έπρεπε να «βιδώσουν» οκτώ εικονικά καρφιά σε μία οθόνη υπολογιστή. Αυτή η βαρετή δραστηριότητα διήρκησε 10 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων γινόντουσαν μετρήσεις εγκεφαλικής δραστηριότητας.

«Στην ουσία, τους δώσαμε ένα αρκετό βαρετό καθήκον για να ελέγξουμε την αντίδρασή τους»

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έλεγξαν την δραστηριότητα της δεξιάς και αριστερής  μετωπιαίας περιοχής του εγκεφάλου. Επέλεξαν αυτές τις περιοχές γιατί αυτές δραστηριοποιούνται για διάφορετικούς λόγους:

- Η αριστερή μετωπιαία περιοχή γίνεται δραστήρια όταν το άτομο αναζητά κάποιο ερέθισμα ή κάτι για να του αποσπάσει την προσοχή, με το να σκέφτεται κάτι άλλο την εκάστοτε στιγμή (παραγωγική και θετική αντίδραση)

- Η δεξιά μετωπιαία περιοχή δραστηριοποιείται όταν το άτομο βιώνει αρνητικά συναισθήματα ή άγχος (αρνητική αντίδραση)

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έχουν την τάση να βαριούνται σε καθημερινή βάση έδειξαν ισχυρότερη δραστηριότητα στη δεξιά μετωπιαία περιοχή κατά τη διάρκεια του καθήκοντος, όσο προχωρούσε η ώρα.

Απ’ την άλλη πλευρά «βρήκαμε ότι όσοι διαχειρίζονται την πλήξη τους καθημερινά με θετικό και παραγωγικό τρόπο είχαν υψηλότερη δραστηριότητα στην αριστερή μετωπιαία περιοχή».

Παραγωγική&θετική αντίδραση στην πλήξη

Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας ήταν να αναγνωρίσει τις στρατηγικές που επιτρέπουν στα άτομα να αντιδρούν παραγωγικά στην πλήξη τους. Άρα, ζήτησαν απ’ τους συμμετέχοντες της μελέτης να αναφέρουν το πως διαχειρίστηκαν τη βαρετή δραστηριότητα του "βιδώματος" σε έναν υπολογιστή.

«Ένα άτομο ανέφερε ότι τραγουδούσε από μέσα του ένα Χριστουγεννιάτικο τραγούδι που άκουσε σε ένα κονσέρτο. Στην ουσία πρόσθεσε το στοιχείο της μουσικής στον εγκέφαλο του για να νιώσει κάπως καλύτερα. Το να κάνουν πράγματα τα οποία τους απασχολούν και όχι απλώς να εστιάζουν στη διαδικασία μπορεί να προβεί αρκετά βοηθητικό».

Με απλά λόγια, η ενεργητική σκέψη και φαντασία μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για την καταπολέμηση της πλήξης. Το κόλπο, βέβαια, είναι το άτομο να ξεφύγουν απ΄αυτήν και να  μην υποκύψουν στην πλήξη τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι "η παραγωγική αντίδραση στην πλήξη είναι πιθανή. Τώρα αναζητούνται τα απαραίτητα εργαλεία που μπορούν να δοθούν στα άτομα ώστε να αντιδρούν θετικά όταν βαριούνται».