menu
Αυτοαξία – Αυτοεκτίμηση- Αυτοπεποίθηση: αποσαφήνιση και διάκριση των όρων

Αυτοαξία είναι η αίσθηση ότι εκτιμάτε τον εαυτό σας και ότι έχετε κάποια αξία. 

Σύμφωνα με την Merriam Webster, είναι «το αίσθημα ότι είσαι καλός άνθρωπος που του αξίζει να του φερθούν με σεβασμό».

Η αυτοαξία εστιάζεται περισσότερο στη συμπεριφορά παρά στο  συναίσθημα: αφορά πιο πολύ όσα κάνετε για να αποδείξετε ότι αξίζετε και το πως νιώθετε για τον εαυτό σας, έπειτα από σύγκριση με  άλλους.

Τα τέσσερα βασικά στοιχεία της αυτοαξίας είναι:

  1. Ικανότητα
  2. Προσπάθεια
  3. Απόδοση
  4. Αυτοαξία 

Τα τρία πρώτα στοιχεία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους προκειμένου να δώσουν μία συνολική εικόνα του τέταρτου στοιχείου:  Η ικανότητα και η προσπάθεια ενός ατόμου έχουν μεγάλη επίδραση στην απόδοση και όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην δημιουργία αίσθησης αυτοαξίας.

Συνήθως, στη σύγχρονη κοινωνία, οι άνθρωποι εκτιμούν την αξία κάποιου ή μπαίνουν σε διαδικασία σύγκρισης με τους άλλους με βάση:
 

✦ Την εμφάνιση – τα κιλά, τα ρούχα, την προσέλκυση από άλλους

✦ Το κοινωνικό δίκτυο – εισόδημα, υλικά αγαθά, οικονομικά

✦ Ο κύκλος των φίλων – το κοινωνικό στάτους και τις επιρροές των φίλων που επιλέγουν

✦ Το επάγγελμα – για παράδειγμα, ένας χρηματιστής θεωρείται πιο επιτυχημένος και πιο πολύτιμος συγκριτικά με έναν επιστάτη σχολείου

✦ Τα επιτεύγματα – τα ρίσκα, τις αποφάσεις και τις επιλογές που κάνει κάποιος.
 

Προφανώς, όλα τα παραπάνω, δεν αποδεικνύουν έγκυρα και σε κάθε περίπτωση την αξία ενός ατόμου.
 

Αυτοαξία ή αυτοεκτίμηση; 

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά μεταξύ της αυτοαξίας και της αυτοεκτίμησης, ειδικά για όσους εμπλέκονται στις ψυχολογικές θεωρίες και επιστήμες. Στην πραγματικότητα, ένα τυπικό λεξικό θα αναφέρει την αυτοεκτίμηση ως «καλή σκέψη για τον εαυτό – αυτοσεβασμός» ενώ την αυτοαξία ως «μία ευνοϊκή εκτίμηση ή γνώμη για τον εαυτό – αυτοεκτίμηση».

Οι δύο παραπάνω όροι εμφανίζονται συχνά στις συζητήσεις και αναφέρονται σχεδόν στο ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχει μία διαφορά μεταξύ τους και έγκειται στο εξής:

«Η αυτοεκτίμηση είναι αυτό που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και πιστεύουμε για τον εαυτό μας. Η αυτοαξία είναι να αναγνωρίζουμε το παρακάτω: «Είμαι καλύτερος συγκριτικά με…… Είναι μία βαθιά γνώση ότι αξίζω, ότι είμαι αγαπητός, απαραίτητος σε αυτή τη ζωή και ότι έχω μία ακατανόητη αξία»

Dr. Christina Hibber, 2013

 

Αυτοαξία  vs Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση, από την άλλη, δεν είναι μία γενική εκτίμηση του εαυτού, αλλά η αίσθηση της πεποίθησης και του ανταγωνισμού για πιο συγκεκριμένους τομείς της ζωής σας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε  καλή αίσθηση αυτοεκτίμησης, αλλά χαμηλή αυτοπεποίθηση στα extreme sports ή σε συγκεκριμένα μαθήματα του σχολείου ή στην ικανότητα ομιλίας μίας ξένης γλώσσας (Roberts, 2012).

Δεν είναι απαραίτητο να έχετε υψηλή αίσθηση αυτοπεποίθησης σε κάθε τομέα της ζωής σας. Έχετε από τη φύση σας ικανότητες για συγκεκριμένα πράγματα ενώ σε κάποια άλλα δεν έχετε ή είστε λιγότερο ικανοί. 

Το πιο σημαντικό είναι να έχετε αυτοπεποίθηση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και υψηλή αίσθηση αυτοαξίας σε όλους τους τομείς.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Hibbert, C. (2013). Self-esteem vs. self-worth. Dr. Christina Hibbert. Retrieved from https://www.drchristinahibbert.com/self-esteem-vs-self-worth/

Roberts, E. (2012). The difference between self-esteem and self-confidence. Healthy Place. Retrieved from https://www.healthyplace.com/blogs/buildingselfesteem/2012/05/the-difference-between-self-esteem-and-self-confidence