«Είμαι άνδρας ή γυναίκα;»
Το συγκεκριμένο ερώτημα για τους περισσότερους ανθρώπους απαντάται αυθόρμητα και χωρίς καμία επιφύλαξη, σκέψη ή δειλία. Στην περίπτωση της διαταραχής ταυτότητας φύλου, το άτομο νιώθει μέσα του, ήδη από την παιδική ηλικία, ότι ανήκει στο αντίθετο φύλο.
Συνεπώς, η διαταραχή ταυτότητας φύλου ορίζεται ως η διαταραχή στην οποία το άτομο δείχνει εμφανώς και επίμονα ταύτιση με το αντίθετο φύλο και νιώθει δυσφορία με το δικό του φύλο ή ακαταλληλότητα του ρόλου του.
(International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences)
Η ταύτιση του ατόμου με το αντίθετο φύλο γίνεται εμφανώς στις πεποιθήσεις που εκπροσωπεί το άτομο (έχει ισχυρή επιθυμία να ανήκει στο άλλο φύλο), στο ντύσιμο, στους ρόλους, στις δραστηριότητες ενδιαφέροντος αλλά και στα φυσικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ψυχιατρικό Σύλλογο (με δεδομένα του 1994), ο επιπολασμός της διαταραχής είναι 1 στους 30.000 άνδρες και σε μία στις 10.000 με 15.000 γυναίκες. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η διαταραχή είναι συχνότερη στους άντρες.
Μερικά συμπτώματα που αναπτύσσει ένα άτομο στην παιδική ηλικία και μπορούν να προβλέψουν τη διαταραχή ταυτότητας είναι τα παρακάτω:
Λεκτική επιμονή ότι ανήκουν στο αντίθετο φύλο
Αρνούνται να φορέσουν ρούχα που προωθούνται για το φύλο τους και επιλέγουν ντύσιμο που εκπροσωπεί το αντίθετο φύλο
Αρνούνται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες/παιχνίδια που σχετίζονται με το φύλο τους και επιλέγουν αυτά που αντιπροσωπεύει το αντίθεο φύλο
Δε θέλουν να ακολουθήσουν τη φυσιολογική στάση ούρησης που επιτρέπει το φύλο τους (τα κορίτσια θέλουν να στέκονται όρθια, τα αγόρια να κάθονται)
Επιμένουν ή ελπίζουν ότι τα γεννητικά τους όργανα θα αλλάξουν
Νιώθουν δυσφορία όταν επέρχονται οι αλλαγές στο σώμα τους κατά την εφηβεία
Χωρίς την κατάλληλη στήριξη και φροντίδα, μερικά άτομα με διαταραχή ταυτότητας φύλου καταπιέζουν τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις τους, καθώς φοβούνται την έλλειψη αποδοχής από το περιβάλλον τους. Μερικοί μάλιστα, εάν καταπιέζονται αρκετά, προσπαθούν να συμμορφωθούν με την κοινή γνώμη, να παραβλέψουν αυτό που αισθάνονται πραγματικά και να ζήσουν με βάση το βιολογικό τους φύλο. Βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει αποτέλεσμα αλλά, αντιθέτως, παρουσιάζονται συναισθηματικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, αυτό-τραυματισμοί ή αυτοκτονικοί ιδεασμοί.
ΠΗΓΕΣ:
Kring, A. M., Davison, G. C., Neale, J. M., & Johnson, S. L. (2010) - Ψυχοπαθολογία - Αθήνα: Gutenberg
https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/gender-identity-disorder
https://www.nhs.uk/conditions/gender-dysphoria/symptoms/