Αναμφίβολα, η σεξουαλικότητα αποτελεί βασικό τομέα της ανθρώπινης ζωής και των διαπροσωπικών σχέσεων. Γι’ αυτό το λόγο, όταν προκύπτουν σεξουαλικά προβλήματα, τότε επέρχονται αρνητικές συνέπειες τόσο σε προσωπικό όσο και σε σχεσιακό επίπεδο.
Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να διακριθεί σε τέσσερις κατηγορίες:
- Δυσλειτουργίες σεξουαλικής επιθυμίας
Υποτονική επιθυμία για σεξουαλική πράξη ή αποστροφή από αυτήν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αναφερόμαστε στα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα ή καθόλου παρόρμησης και φαντασίωσης της σεξουαλικής πράξης.
- Δυσλειτουργίες στη σεξουαλική διέγερση
Σε αυτή τη διαταραχή, ο άνδρας ή η γυναίκα, παρά την παρόρμηση και τη θέληση, δεν μπορούν να επιτύχουν ή να διατηρήσουν τη σεξουαλική διέγερση (ή την στύση στην περίπτωση του άνδρα).
- Δυσλειτουργίες του οργασμού
➤ Διαταραχή στον οργασμό και πρόωρη εκσπερμάτιση. Συγκεκριμένα, διαταραχή στον οργασμό εννοείται η κατ’ επανάληψη απουσία οργασμού έπειτα από σεξουαλική διέγερση για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει μόνο στη περίπτωση του άνδρα, όπου η εκσπερμάτιση προκύπτει έπειτα από ελάχιστο ερεθισμό και πριν επιθυμήσει το άτομο.
- Διαταραχές του σεξουαλικού πόνου
➤ Δυσπαρευνία και κολεοσπασμός. Στην περίπτωση της δυσπαρευνίας, το άτομο βιώνει συστηματικά και κατ’ επανάληψη πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη ή μετά την έναρξή της. Στη διαταραχή του κολεοσπασμού, παρουσιάζονται επανειλημμένοι σπασμοί στο έξω τριτημόριο του κόλπου είτε κατά τη συνουσία, είτε κατά την επαφή της περιοχής ή και ακόμα κατά τη διάρκεια των γυναικολογικών εξετάσεων.
Οι σεξουαλικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν όλες τις ηλικιακές ομάδες, όμως η συχνότερη ηλικία εμφάνισης αυτών είναι πάνω από τα 40 έτη, καθώς από εκείνη την περίοδο και έπειτα ξεκινούν οι εκπτώσεις στην υγεία του ατόμου.
ΠΗΓΕΣ:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9121-sexual-dysfunction
Kring, A. M., Davison, G. C., Neale, J. M., & Johnson, S. L. (2010) - Ψυχοπαθολογία - Αθήνα: Gutenberg